Akateemisen kapsonin valinta

Osa 2, Kapsonin valinta

Kapsonin niinkun minkä tahansa varusteen kohdalla hevosella on aina viimeinen sana siitä onko varuste miellyttävä vai ei. Edellisessä tekstissä käsittelin kapsonin sovittamista hevosen päähän ja tässä osassa kirjoitan erilaisista kapsonieista ja siitä mitä asioita kannattaa katsoa kapsonia valittaessa.

Kapsonia valitessa suurin huomio suunnataan turpaosaan, saatavilla onkin monin erilaisillaisin turpaosin varustettuja kapsoneita. Suosin itse hyvin pehmustettuja, metallisen polkupyöränketjun sisältäviä kapsoneja. Ketjun paino ja taipuisuus parantavat tarkkuutta ja istuvuutta. Ketjun tarkoitus ei siis ole olla kova väline, vaikka yhä uudelleen kuulen asiasta näin ajateltavan ja puhuttavan. Pehmusteen määrä ja sen tarve riippuvat hevosesta ja kouluttajan taidoista, pehmusteen tulee kuitenkin olla aina tasainen. Tukevammalla ja sitkeämmällä materiaalilla, kuten paksulla rubberfoamilla topattu kapsonin turpaosaa saattaa aluksi tuntua kömpelöltä, mutta aika auttaa asiaa ja käytössä kapson alkaa pehmetä sopivasti.

Kapsonin valintaan kannattaa käyttää aikaa ja pohtia asiaa myös hevosen kannalta.

Myös pelkkää nahkaa sisältävä turpaosaa saattaa olla sopiva valinta. Laattamaisten ja leveiden turpaosien kanssa voi eteen tulla, erityisesti pieni turpaisilla hevosilla ongelmia. Kapsonia sovitellessa tila loppuu kesken ja kapsonin turpaosaa asettuu joko liian lähelle poskiluuta tai sierainta. Lisäksi tällainen turpaosaa ei mukailee yhtä sulavasti hevosen pään muotoa. Leveä hihna saattaa koskea turpaa vain toisella reunalla, jolloin paine jakaantuu yllättäen odotettua pienemmälle alueelle.

Materiaalin ja muodon lisäksi turpaosan oikea mitta on tärkeää huomoioda. Liian lyhyt turvan päällinen osa aiheuttaa turpaosaa kannattelevan niskahihnan ajatumisen poskiluun päälle sekä liian lähelle silmää ja herkkiä korvantaustoja. Turpaosan pehmusteen laatuun kannattaa panostaa, laadukkaampi toppaus kestää tasaisena pidempää. Kapsonien turpaosat on myös usein valmistettu siten että niiden uudelleen toppaus on mahdollista. Laadukas ja hyvin hoidettu nahka kestää usein pidenpään kuin toppaus ja toppauksia on hyvä päästä tarpeen mukaan vaihtamaan.

Renkaat, niiden koko, kiinnitystapa ja sijoittelu vaihtelevat myös. Kapsonissa voi olla pyöreät tai D-renkaat, ne voivat olla eri tavalla liikkuvia tai paikalleen nahan väliin pujotettuja. Vapaasti heiluva rengas voi aiheuttaa kilinää ja suuremmat renkaat osua hevosta turpaan. Toiset hevoset oudoksuvat kilinää ja toiset eivät, mutta turvalle läppäävää rengasta en suosittele kenellekään. Lisäksi tulee olla tarkkana siitä että renkaiden kiinnitysmekanismi on sellainen ettei siitä aiheudu muhkuroita jotka tuntuvat hevosen turpaa vasten.

Kapsonia ei ole tarkoitus kiristää hevosen pään ympärille lujasti ja turpaosan kohdalla pätee sama ajatus kun kaikkien muidenkin turvan ympäri kiinnitettävien hihojen kohdalla, liian kireä aiheuttaa epämielyttävyyttä ja kipua. Kapsonin ollessa hevosen päässä sen tulee pystyä syömään ja pureskelemaan keskikokoisia ruokapaloja. Tämä on hyvä testi sillä alaleuan täytyy olla rento ja kyetä liikkumaan sivusuunnassa, jotta hevonen pystyy asettumaan oikein. Riittävän löysälle sovitettu turpaosaa saattaa kuitenkin saada sen roikkumaan liian alhalla. Erityisesti siron turvan omaavalla hevosella käy näin helposti. Tähän auttaa se että kapsonissa on turpaosan sivuilla, kiinnitys kohdassa jokin mekanismi joka auttaa turpaosan vakauteen.

Nahkainen vahvike estää turpaosaa valumasta väärään asentoon.

Leukahihnnoja saa liikkuvina ja kiinni ommeltuina, niiden tehtävänä on estää niskahihnan liikkumista liian lähelle silmää. Liikkuvan leukahihnan voi myös ottaa kokonaan pois kapsonista, tätä en kuitenkaan juurikaan suosittele. Mikäli kapsonia käyttää yksi hevonen ja leukahihna on sille sovitettu oikeaan paikkaan, on kiinni ommeltu leukahihna hyvä vaihtoehto. Jos kapsonia on kuitenkin tarkoitus käyttää useammalla hevosella tai et ole varma leukahihna paikasta voi siirrettävä leukahihna olla varmempi vaihtoehto. Siirrettävän hihnan ongelmana voi olla löystyminen ja valuminen kapsonin notkistuessa käytössä. Pienen nahkasuikakeen asettaminen kiilaksi tai niskahihnan pään ja aliman leiffin tuominen leukahihnan yli auttavat asiaa.

Viimeisenä kohtana haluaisin kääntää katseet vielä niskahihnan. Erityisesti painavampien kapsoneiden kohdalla sekä niskastaan herkille hevosille kannattaa valita pehmustettu ja muotoiltu niskaosa. Niskaosaan voi hankkia pehmusteen myös erillisenä jälkikäteen tai muokata jo olemassa olevaa varustetta ammattilaisen toimesta.

Koska ei kahta ilman kolmatta niin viimeisessä, kolmannessa osassa käsittelen sitä miten kapsoni varusteena toimii ja minkälaisissa tilanteissa suosittelen sitä käytettäväksi.

Suitsiin kiinnitetty pelkkää nahkaa sisältävä semikapson eli kapsonin turpaosaa. Kuva:Hanna Vuokniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s