Akateemisen kapsonin valinta

Osa1, Kapsonin sovittaminen hevoselle

Kapsonin niin kuin minkä tahansa varusteen sopivuus vaikuttaa oleellisesti hevosen kokemukseen koulutustilanteesta. Kaikenlainen stressi ja epämiellyttävyys,  jota voi aiheutua myös epäsopivasta varusteesta heikentää hevosen kykyä oppia. Väärin sovitettu tai huonosti istuva varuste voi aiheuttaa ongelmia työskentelymotivaation sekä ihmisen ja hevosen välisen luottamussuhteen rakentumisessa ja lisätä ihmisen kanssa toimimiseen kiinnittyvien negatiivisten tunteiden määrää.

Varusteiden sovittamiseen kannattaa panostaa. Epäsopiva tai väärin sovitettu varuste voi aiheuttaa kipua ja epämielyttävyyttä ja tätä kautta heikentää rentoutta, oppimista ja yhteistyötä! Kuva: Seppo Toivari

Akateemista kapsonia ei ole tarkoitus kiristää tiukasti hevosen pään ja turvan ympärille. Mikäli kapsoni pyörii hevosen päässä voi kyse olla, joko siitä että kapsonin kautta hevoseen kohdistetaan liiallisen paljon painetta, joka saa kapsonin pyörähtämään tai kapsonin mittasuhteet ja hevosen pään anatomia eivät sovi yhteen. Seuraavassa olen luetellut sopivuuden kannalta oleellisia seikkoja.

Poskihihnan tulee kulkea poskiluun takaa ei sen päältä (5.). Tähän vaikuttaa kiinnityskohta turpaosaan ja turpaosan pituus. Poskihihna ei myöskään saa asettua liian lähelle hevosen silmää, tähän voidaan vaikuttaa sijoittamalla leukahihna silmän tasolle, jolloin sen säätämisellä voidaan siirtää poskihihnaa taemmas erityisesti niillä hevosilla joiden silmät ovat sijoittuneet pidemmälle pään sivuille. Lisäksi korvien takaa tuleva osuus (1.) ei saa painaa kohti korvia tai ärsyttää liiaksi hevosen herkkää niskaa. täh’n voi vaikuttaa niskaosan muotoilulla, sekä valitsemalla kevyempi kapsoni.

Turpaosan tulee jäädä niin löysälle että hevonen pystyy pureskelemaan vaivattomasti. Leukoja täytyy pystyä liikuttamaan sivusuunnassa, jotta hevosella on mahdollisuus siirtää alaleukaa oikeanlaisen asetuksen löytymiseksi. Turpaosan oikea paikka on kaksi sormenleveyttä alaspäin kohdasta, jossa nenäluu (2.) alkaa ja neljä sormen leveyttä sieraimen yläkulman yläpuolella. Pieni ja lyhytturpaiset hevoset tarvitsevat siron turpaosan jotta se voidaan asettaa mahdollisimman sopivan kohtaan.

Liian ylhäällä oleva turpaosa aiheuttaa helposti ongelmia kun posken limakalvo painautuu poskihampaita (3.) vasten ja myös kallon läpi turvan yläpuolelta tuleva hermopunos (4.) saattaa jäädä liian ylös säädetyn turpaosan alle ja haitata hevosta. Liian alas tuleva turpaosa saattaa taas häiritä hevosen hengittämistä ja tuntu ja epämiellyttävältä.

Lähde:

Branberup-Tannous, Katrin. 2018. The Academic toolbox- The cavesson. Cambridge: Groundwork, Academic Art of Rriding

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s