Akateemisen Ratsastustaiteen groundwork- and lungeingtest

Osallistuin Bent Branderupin kurssille 6.-7.10, Granåsan tilalla. Kurssin aikana suoritimme Panteran kanssa Akateemisen Ratsastustaiteen groundwork- and lungeingtestin.

Vaikka pitkään mielsin itseni enemmän ratsastajaksi olen matkallani Akateemisen Ratsastustaiteen maailman vakuuttunut maasta käsittelyn tärkeydestä. Maasta hevosen kanssa voi työskennellä monin eri tavoin ja eri ihmisten mielissä maasta käsittely voi tarkoittaa mitä moninaisempaa narunpyörittelyä ja temppuilua. Akateemisessa Ratsastustaiteessa maasta tehtävässä työskentelyssä aloitetaan groundworkistä, jossa tarkoituksena on opettaa hevoselle ratsastuksen merkkikieli ja valmistella hevonen aikanaan kantamaan ratsastajan painoa.

Työskennellessä edetään systemaattisesti ja hevosta kuunnellen. Tärkeänä ajatuksena on nimenomaan tehdä harjoitukset hevosta varten, jotta se kestäisi ratsuhevosen urallaan mahdollisimman pitkään. Hevosista halutaan ehjiä ja tasapainoisia kokonaisuuksia, joiden hyvinvointi koostuu sekä kehollisista että henkisistä asioista. Pantera on nyt kuusitoista ja sen kanssa pystyy edelleen työskentelemään nousujohteisesti, luoden uutta, en usko että voin koskaan ajatella sen varsinaisesti siirtyvän eläkkeelle. Panteran heikoin kohta ovat jäykät kintereet. Herra-Hoppulan suurimpana haateina taas on henkinen puoli, fyysisesti tämä ruuna on melko lailla kykenevää tyyppiä. Hoppua groundworkissa on auttanut se että maasta käsitellen se kokee olevan enemmän turvassa vieressäni. Kun hän saa lohtua tehtävän tuttuudesta voin huoletta tehdä sen myös ratsain.

Groundwork- ja longework testin ideana ei ole pelkästään suoritta mahdollisimman ehjää ja harmoonista kokonaisuutta vaan näyttää yhteistyötä hevosen kanssa. Hevoset eivät koskaan ole parhaimmillaan vieraassa paikassa, yleisön edessä ja pieniä virheitä saattaa sattua. Tärkeää on nimenomaan osoittaa huomaavansa nämä kohdat, joissa hevosen liikettä täytyy auttaa ja korjata, lisäksi on tietysti myös suoritettava oikeanlainen korjaus.

Groundworkin jälkeen testissä siirrytään juoksuttamaan. Juoksutuksessa hevosta täytyy hallita etäämmältä, tämä toimii samalla testinä sille miten hyvin lähietäisyydeltä opitut asiat ovat hallinnassa. Juoksutuksen etuna on se että hevonen saa liikkua omaan tahtiinsa ja sen kanssa voidaan työskennellä kaikissa askellajeissa. Testin aikana esitetään siirtymät askellajien välillä sekä kaikki askellajit. Siirtymät valmistellaan huolella ja askellajit pyritään esittämään mahdollisimman hyvässä tasapainossa. Juoksutuksessa suoritettavien tehtävien aikana hevosta voi tasapainottaa käyttämällä groundworkissä aiemmin opetettuja apuja tehden muutamia askeleita avo- tai sulkuataivutusta.

Kuva: Seppo Toivari

Lisää groundwork- and longeworktestistä voi lukea täältä:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s