Heinäntuoksuista elämää

Jatkona edelliseen tekstiini halusin kirjoittaa vielä syvemmin hevosten heinäruokinnan järjestämisestä. Nykytiedon mukaan heinän tai muun korsirehun on oltava hyvää niin ravintoarvoiltaan kuin hygieeniseltäkin laadultaan. Lisäksi hevosten ruokinnan pääpaino tulee olla korsirehussa ja sille onkin asetettu hevosten painoa, lihavuuskuntoa ja korsirehun kuiva-ainemäärää käyttäen tietyt laskennalliset normit. Ruokintavälit eivät myöskään saisi venyä kovin pitkiksi ja korsirehua olisi tarjoiltava ennemmin usein ja pieniä määriä.

Tiedostaessamme nämä faktat olemme päässeet kuitenkin vasta puolimatkaan ajatellen hevosen hyvinvointia sen ruokinnan osalta, sen käyttäytymistarpeet huomioiden. Hevosen ruokaileminen tuottaa sille mielihyväkokemuksen, tarkemmin asiaa tutkaillessa tapahtuma jaetaan kahteen osaan ruuan etsimiseen ja toivoon ruuan löytymisestä sekä ruuan löytymiseen ja sen syömiseen. Hormonaalisestikin nämä ovat kaksi eri tapahtumaa, jotka tuottavat hieman erilaisen mielihyvän kokemuksen.

Onko siis järkevää annostella heinät yhteen kasaan, joka päivä samaan kohtaan vai olisiko syytä lähteä ruokkimaan mielikuvitus matkassa ja laittaa hevoset töihin ruokaansa etsiessään! Meillä jäistä maata ja hankea käytetään talvilaidunnuksen järjestämiseen siten että heinää ripotellaan ympäriinsä hangelle, paikkoja vaihdellen, kesällä hevoset laiduntavat ja tarvittaessa heinän muodossa annettava lisäruokinta toteutetaan samalla tavalla.

Toinen huomion arvoinen asia on se että heinän jakaminen suuremmalle alalle kannustaa hevosia myös liikkumaan tarhassa. Vaikka hevonen tarhaisi suuressakin tarhassa, mutta jos sen ruoka ja vesi toimitetaan kelloon sidottuina aikoina sen turvan eteen ei juuri mikään kannusta hevosta liikkumaan. Samaan ongelmaan törmätään kun heinää tarjoillaan vapaasti yhdestä tietystä kohdasta tarhaa.

Kun kaikki heinä ei ole yhdessä kasassa pitenee myös syömiseen käytettävä aika hevosen siirtyessä kasalta toiselle ja etsiessään heiniään. Samalla ruokinnalla voi jakaa myös eri laatuisia korsirehuja sekaisin. Hevoset valikoivat mieluisimmat ensin ja maistelevat heinää eri kasoista. Tämä pidentää syömiseen käytettävää aikaa entisestään ja samalla antaa hevoselle mahdollisuuden valita mitä se haluaa syödä ensin.

Hevosten elämässä kovin moni asia on päätetty niiden puolesta ja valinnan mahdollisuuksien tarjoaminen on suurelta osin meidän ihmisten vastuulla. Valikoidessaan mikä korsirehuannos syödään ensin ja mitkä vasta myöhemmin, hevonen saa suorittaa valintoja samalla se valitsee mistä kohtaa aitausta se haluaa syödä ensin ja kenen vieressä se mieluiten ruokailee. Mahdollisuudet valita lisäävät hevosen hallinnan tunnetta ja hyvinvointia.

Talvilaidunnuksen turpamallina Taisto. Talvella maan ollessa jäässä heinää
voi ripotella ympäri tarhaa pieniin kasoihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s