Istunta

Kuvat: Seppo Toivari

 

Istuntamme vaikuttaa hevoseen koko sen ajan jonka ratsastamme, se on ainoa apu, jolla emme voi lakata vaikuttamasta hevoseemme. Hyvä istunta ei ole staattinen asento, jossa yritämme pysyä hevosen liikkuessa meidän allamme. Hyvä istunta myötäilee hevosen tuottamaa askelten rytmiä. Illuusio paikallaan istumisesta muodostuu siitä, että ratsastaja kykenee joustamaan hevosen tuottamaa liikettä sen kanssa samassa tahdissa samaan suuntaan.

Mistä sitten hyvä istunta muodostuu ja miten sen voi saavuttaa? Ensin on löydettävä tasapaino paikoillaan seisovan hevosen selässä siten, että suoraan edestä tai takaa katsoen ratsastaja istuu keskellä hevosta. Sivusuunnassa ratsukkoa tarkkailtaessa on myös asetettava ensin ratsastajan lantio neutraaliin asentoon, jossa istuinluut ovat kohtisuorassa satulaa vasten ja ristiselkä säilyy pitkänä.

Reisillä, polvilla tai pohkeilla ei tule puristaa hevosen kylkiä. Jalkojen tulee säilyä rentoina ja nivelissä tulee olla joustoa. Ratsastajan kylkien tulee säilyä pitkinä, sekä hartioiden rentoina, jotta käsillä on mahdollista seurata hevosen pään ja kaulan liikkeitä. Niskan tulee säilyä rentona ja pään sijaita kehon painopisteen päällä.

Oikea asento on kuitenkin vain osa kokonaisuutta. Vielä sitäkin tärkeämpää on ymmärtää, että hevosen liikkeen seuraamisen edellytyksenä on liikkeen tunteminen. Oikeanlaista energiaa ja riittävää rentoutta tukevat pehmeä ja laaja katse, sekä oikeanlainen hengitys. Katseen lukittuessa johonkin tiettyyn pisteeseen niska ja hartiat jännittyvät ja hengittämisestä tulee pinnallista.

Hevosen liikuttaessa lonkkansa sen rintakehä liikkuu samalla, pyörähtäen askelten tahdissa vuoroin ylös ja alas. Takajalan astuesa eteenpäin samalla puolen rintakehä laskee ja saman aikaisesti se toisella puolen nousee. Hevosen liikkuessa koko sen ranka liikkuu ja mikäli ratsastaja ei mukaile tätä liikettä oikein on hevosen mahdotonta käyttää kehoaan sen biomekaniikan vaatimalla tavalla.

Kun ensin pystymme istumaan tasapainossa, siten että jos hevonen allamme katoaisi kuin taikaiskusta putoaisimme jaloillemme ja tämän jälkeen osamme mukailla hevosen askellajeja, voimme alkaa sekä kerätä tietoa hevosemme liikkeestä istuntamme avulla, että alkaa vaikuttaa hevosen liikkeeseen istunnallamme. Silloin istunnasta tulee ratsastaessa tärkein työkalumme. Meidän on ratsastaessa aloitettava kaikki liikkeet omasta istunnastamme ja annettava hevosen seurata kehoamme. Istunta on välineemme kommunikoida hevosemme kanssa ratsain.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s